De beer is los!


Tijdens een concert eind maart van Lenny Kuhr in Waalwijk klommen vier mensen het podium op en riepen pro-Palestijnse leuzen als ‘From the river to the sea, Palestine will be free’. Ze scholden Kuhr uit voor ‘terrorist’.


Kuhr zei hierover in De Telegraaf: ‘Ze riepen dat ik schuldig was aan genocide en ze noemden ook de namen van mijn kinderen in Israël en van mijn kleinkinderen, die dienst­plichtig zijn. Het was een enorme explosie van agressie. Alles wat ik zing staat daar recht tegenover, alles is vredelievend. Het gaat niet over politiek of de actualiteit. Dit gebeurde alleen omdat ik zelf Joods ben en kinderen in Israël heb wonen.’

Anti-Joods

Minister Dilan Yesilgöz reageerde via X: ‘Dit heeft niets met ‘pro-Palestina’ te maken, dit is anti-Joods. (...) Wat afschuwelijk dat zelfs een avond genieten van muziek, met anti­semitische intimidatie wordt verstoord. Puur omdat iemand Joods is.’ Deze reactie legt inderdaad de vinger op de zere plek: wat voor ‘pro-Palestijns’ moet doorgaan, is meestal ‘anti-Joods’.

Wat is antisemitisme? ‘Antisemitisme is een bepaald beeld van Joden, dat zich kan uiten als haat tegen Joden. Retorische en fysieke uitingen van antisemitisme worden gericht tegen Joden of niet-Joden en/of hun bezittingen, tegen instellingen van de Joodse Gemeenschap, en religieuze voorzieningen’ (International Holocaust Remembrance Alliance). Let wel: deze uitingen kunnen ook gericht zijn tegen de staat Israël, die wordt gezien als Joods collectief, wat slechts gedeeltelijk correct is.

Overal

Het anti-Joodse protest in Waalwijk was geen ‘incidentje’. In Maastricht blokkeerden ‘pro-Palestijnse’ demonstranten de ingang van filmhuis Lumière omdat daar een Israëlische speelfilm werd vertoond. Enkele dagen later was het raak in Amsterdam waar bij cultureel centrum De Balie werd gedemonstreerd tegen de vertoning van Israëlische films. De protesten bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum waren onthullend.

In het Utrechtse winkelcentrum Overvecht werd rabbijn Aryeh Heintz aangesproken door een man die vroeg wat hij daar kwam doen, ‘aangekleed als Jood’. Vervolgens werd hij op het hoofd geslagen. Volgens Heintz kwam zijn belager even later achter hem aan en deelde een duw uit. ‘Twee Marokkaanse vrouwen hielden die man tegen en vingen de klappen op die ik zou krijgen’, zei Heintz.

Verklaring

In een ‘Verklaring tegen Jodenhaat’ spraken 13 partijen in de Tweede Kamer zich uit. De strekking daarvan is: spreek je keihard uit tegen antisemitisme. In onze en andere kerken klonk eerder een oproep van dezelfde strekking. Helaas is het nodig. Er is een nieuwe realiteit. Zoals Kuhr zelf zei: ‘Ik heb het gevoel dat de beer los is.’

drs. Lieuwejan van Dalen
Verbonden jrg. 68 nr. 2 (mei 2024)
www.kerkenisrael.nl/verbonden

verbonden