Artikelen in Verbonden jrg. 67 nr. 1 (jan 2023)

Kees van den Boogert

De religieuze betekenis van het land Israel

De landbelofte aan Israël staat in heel de Tenach centraal en wordt beschreven in drie reizen. Steeds trekt Israël in opdracht van God uit ‘een land’ naar het ‘beloofde land’.

Pieter de Boer

Israels hoop

Land, stad en tempel in de intertestamentaire literatuur
In de periode na de afronding van de oudtestamentische canon wordt de band tussen Jeruzalem en de Diaspora steeds hechter. Hoewel Joden in de Diaspora deelnemen aan de lokale cultuur, beschouwt de meerderheid zich als een vreemdeling in de verstrooiing. Hun vaderland is Israël en hun moederstad Jeruzalem.

Albert Groothedde

Getuigen door te zijn

Bewogenheid rechtvaardigt niet alle evangelisatie­methodes
Deel 6 van een serie over ‘getuigen’ onder het Joodse volk. Je kunt er als christen onnodig aan bijdragen dat de Naam van Jezus Christus wordt gelasterd. De voor­beelden liggen in Israël voor het oprapen.

Andries Knevel

Neef aan de overkant

Column: Gideon Soesman (Joods) en Mouin Rabbani (Palestijn) schreven elkaar in ruim vier jaar tijd zo’n 64 brieven. Ze zijn gebundeld in het boek ‘Neef aan de overkant’, verschenen in 2006.

Wim de Bruin

De HERE als erfdeel

Schriftstudie n.a.v. Psalm 16:5-6
De Israëlieten kregen in het beloofde land allemaal hun eigen erfdeel. Dat moest van generatie op generatie in de familie blijven. Het bijzondere van Psalm 16 is dat deze taal op de HERE zelf toegepast wordt: Hij is het erfdeel van de dichter.

Joan Bonhof

Waarom studeren aan een Joodse rabbijnenopleiding?

Over een korte introductiecursus (gegeven door de Joodse geleerde dr. Vernon Kurtz) over de aard en de wijze van openbaring in het jodendom en het christendom. Samen delen we de Schrift (Tenach, Oude Testament), maar de leesbrillen zijn geheel anders.

Gertjan de Jong

Lamme handen 

Rabbi Nachman werd geboren in 1772 in wat nu Oekraïne is. De rabbi was een geweldige verhalenverteller. Hij leerde: ‘Maak gebeden van mijn verhalen. Laat ze niet stollen, maar laat ze leven, als een gebed onder elkaar en naar God toe.’

Niels van Driel

De dominee van Gaza

N.a.v. ds. Hanna Massad: ‘De dominee van Gaza’ - het levensverhaal van hem en zijn vrouw.