Dubbele verbinding


Zeker na de aanslagen van Hamas op 7 oktober lijken er - ook onder christenen - in het gesprek over Israël en de Palestijnen nog maar twee uiterste posities te zijn: voor Israël of voor Palestijnen/Arabieren. Het is dan ook een verademing dat Lourens Geuze in Jezus volgen in het heilige land laat zien dat verbinding zoeken met zowel Jood als Arabier kan: “Als je te veel meegaat in het narratief van de één (op zo’n wijze dat het ten koste gaat van de ander), dan word je onderdeel van het probleem en kun je niet meer bijdragen aan een oplossing.”


Als je begint te lezen is het even zoeken wat de opzet van het boekje is. Gaandeweg wordt het helder. Lourens Geuze brengt op een knappe manier drie lijnen bij elkaar:

  1. zijn levensreis van de afgelopen tien jaar,
  2. informatie over de drie groepen waarmee hij geleefd en gewerkt heeft (messiaanse Joden, Arabische christenen en Palestijnen van de Westbank) en
  3. een praktisch-theologische uitwerking van de begrippen ‘roeping, identiteit en het volgen van Jezus, familieverbanden, bronnen en wortels van het christelijk geloof’.

Het boek leest als een trein en kan vanwege deze driedeling van waarde zijn voor veel mogelijke lezers. Bijvoorbeeld voor jongeren (maar ook ouderen) die nadenken over thema’s als identiteit en roeping. Wie ben ik voor God en wat vraagt Hij van mij? Op een verrassende wijze worden deze vragen aan de orde gesteld.

Van binnenuit

Het boek lezen is ook zeer zinvol voor christenen die betrokken zijn bij één van de drie genoemde groepen en de andere groepen nauwelijks kennen (en mogelijk zelfs een negatieve kijk op hen hebben). Je vindt veel informatie in het boek over het land en haar inwoners. Met name wat het betekent als je als jood, moslim of (orthodox) christen Jezus wilt volgen.

Lourens vertelt van binnen uit over de verschillende culturen en denkwijzen. Het is winst dat hij niet vanuit een afstandelijke benadering maar vanuit persoonlijke betrok­ken­heid ons meeneemt op zijn reis. Drijfveren van mensen worden zo voelbaar en tastbaar: de pijn, maar ook de hoop en het geloof.

Een leerzaam voorbeeld. Na een geweldsincident riep een Arabische man op emotio­nele wijze aandacht voor het aantal omgekomen Arabieren. Bij nazoeken bleek dit aantal helemaal niet te kloppen. Voor een westerse man de reden om de volgende dag en plein public deze Arabische man te confronteren met deze onjuistheid. Waarop de Arabier zich behoorlijk beledigd voelde. Dit voorbeeld maakt duidelijk - en vraagt begrip - voor de compleet verschillende manieren waarop mensen uit het Westen en mensen uit het Midden-Oosten denken en handelen.

Koninkrijksperspectief

Mogelijk roepen sommige zaken in het boek vragen op. We kunnen op onderdelen verschillend kijken naar de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden. Of naar praktisch-theologische onderwerpen.

Het staat echter buiten kijf dat dit persoonlijke getinte boek(je) ons allemaal kan helpen om zowel Jood als Arabier van harte lief te hebben. En de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden (inclusief de spin off naar Nederland) vooral vanuit het perspectief van het Koninkrijk van God te leren zien.

Lourens leerde mensen kennen die in een complexe situatie Jezus volgen. Dit boekje kan ons helpen om samen met hen Jezus, de Vredevorst, te volgen. Hopelijk kunnen we dan te midden van alle polarisatie iets laten zien van de liefde van Christus en bijdragen aan het bouwen van bruggen.


N.a.v. Lourens Geuze, Jezus volgen in het heilige land; 10 jaar dienen onder de zonen en dochters van Abraham, uitg. De Vuurbaak, Amersfoort 2023, 184 blz., € 18,99.

drs. Joan Bonhof
Verbonden jrg. 68 nr. 2 (mei 2024)
www.kerkenisrael.nl/verbonden

verbonden