Vlaggen of ómgekeerde vlaggen?


Op 14 mei 2023 bestaat de staat Israël precies vijfenzeventig jaar. Althans op onze kalender; Israël vierde het al op 26 april. Want waar in 1948 de vijfde van de Hebreeuwse maand Ijjar op 14 mei viel, begon ze dit jaar op de avond van 25 april.


Als het goed is, was ik daarbij met een groep gemeenteleden uit Woerden. Eigenlijk zouden we in april 2021 naar Israël vertrokken zijn voor een rondreis van tien dagen, maar daar stak het coronavirus een stokje voor. Ik had niet voor mogelijk gehouden dat om diezelfde reden ook in april 2022 de uitgestelde reis niet door kon gaan. Maar driemaal is scheepsrecht, dus ik hoop dat op het moment dat u deze column leest, we vorige maand wel konden gaan en de 75e viering van Jom ha’Atsma’oet, de ‘Onafhankelijkheidsdag’, meegemaakt hebben.


Iemand vroeg: denk je vooral vlaggen of ómgekeerde vlaggen te gaan zien? Uiteraard was de opmerking bedoeld met een knipoog, maar ik moet zeggen dat ik het wel zorgwekkend vind, wat er momenteel in Israel gebeurt. De samenleving is gepolariseerd en diep verdeeld. Mensen hebben verschillende ideeën over het karakter van de staat, God en de democratie in het land.

Zowel linkse als rechtsgeoriënteerde Israeli’s gaan de barricaden op om te demonstreren tegen de voorgenomen justitiële hervormingen. Men maakt zich zorgen over de inbreuk op de trias politica, de scheiding van wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht, het wegvallen van de laatste checks and balances op het in dit opzicht toch al kwetsbare Israëlische staatsrechtelijke systeem. Je vraagt je af: wat zou Ben Goerion over dit alles hebben gedacht?


Hoewel Israel in haar bestaan en voortbestaan op mijn hartelijke steun kan rekenen, wens ik de staat (in zijn huidige vorm) geen lang leven toe. Daarmee bedoel ik dat ik hoop en bid dat de Messias spoedig zal verschijnen. Daar kijken vele Joden en christenen naar uit. Met het oog op die toekomst zeg ik het de psalmdichter na: ‘Vrede over Israël!’ (Psalm 128:6)

(Jacco Overeem is hervormd predikant te Woerden en bestuurslid van het CIS)

drs. Jacco Overeem
Verbonden jrg. 67 nr. 2 (mei 2023)
www.kerkenisrael.nl/verbonden

verbonden