Vlaggen op Urk
In het voorjaar laaide het aloude conflict tussen Israël en de Palestijnen op. Duizenden Qassam-raketten vlogen uit de Gazastrook richting Israëlische burgerdoelen. Onschuldige mensen, jong en oud, vonden de dood. Het Israëlische leger antwoordde met het gericht bestoken van doelen van Hamas. Omdat deze terreurorganisatie zich tussen burgers verschuilt, vielen er ook burgerslachtoffers.
Wat opvalt, is hoeveel het Israëlisch-Palestijnse conflict in Europa losmaakt. In veel steden gingen mensen de straat op om te demonstreren, meestal tégen Israël. Ook op social media was de steun voor de Palestijnen groot. Gek genoeg werd er veel minder over Hamas gesproken. In ons vrije Europa mag iedereen zeggen wat hij wil. In de straten van London werd er bijvoorbeeld gescandeerd: "Kill the Jews! Fuck their mothers! Rape their daughters!" In ons eigen land klonken ook verschrikkelijke dingen.
Antisemitisme
Wat is antisemitisme? In 2016 werd er door de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) een werkdefinitie opgesteld die door vele partijen aanvaard is. De definitie luidt:
'Antisemitisme is een bepaalde perceptie van Joden die tot uiting kan komen als een gevoel van haat jegens Joden. Retorische en fysieke uitingen van antisemitisme zijn gericht tegen Joodse of niet-Joodse personen en/of hun eigendom en tegen instellingen en religieuze voorzieningen van de Joodse gemeenschap.'
Dit betekent niet dat je nooit kritiek mag hebben op de staat Israël. Joden in Israël en daarbuiten hebben zelf ook wel kritiek op hun eigen politieke leiders en partijen.
Antizionisme
Maar het wordt anders als de staat Israël wordt opgevat als Joods collectief, en als zodanig hatelijk wordt bejegend. Dan gaat het om antizionisme.
Verpakt als 'politieke kritiek' die gericht is tegen Israël als Joods thuisland worden afschuwelijke dingen geroepen en geschreven. Op het Malieveld in Den Haag klonk dit voorjaar bijvoorbeeld 'Heil Hitler' en 'Kankerjoden'. In Amsterdam hing een groot spandoek aan een onderwijsinstelling: "From the river tot he sea, Palestine will be free". Maar als Israël van de Jordaan tot aan de Middellandse Zee van Joden 'bevrijd' zou worden, dan is de Joodse staat vernietigd. In Utrecht werd er een berucht strijdlied gezongen: 'Khaybar, Khaybar, oh Joden, het leger van Mohammed komt er weer aan.' Dat betekent dat de Joden zich de slag bij Khaybar moeten herinneren, toen Mohammeds leger een Joodse stam uitmoordde, en dat zijn leger weer zal terugkomen. Zulke uitlatingen hebben niets meer van doen met politieke kritiek.
Vlaggenvertoon
Er was gelukkig ook een ander signaal. Zonder woorden werd er een duidelijk statement gemaakt op Urk. Daar toonden velen zich solidair met Israël door Israëlische vlaggen buiten te hangen. Zo werd duidelijk dat er ook steeds mensen achter Israël staan. Ik vraag me af of deze vlaggen op Urk uit politieke motieven of uit geloofsovertuiging zijn uitgegaan. Hoe dan ook, de verbondenheid met Israël mag zichtbaar zijn!
drs. Lieuwejan van Dalen
Verbonden jrg. 65 nr. 3 (sep 2021)
www.kerkenisrael.nl/verbonden