Inhoudloos


Keer op keer bewijst de Bijbel een actueel boek te zijn. Neem bijvoorbeeld Psalm 2:1 (HSV): ‘Waarom woeden de heidenvolken en bedenken de volken wat zonder inhoud is?’ Het zou zo geschreven kunnen zijn vanwege een resolutie van UNESCO, de ‘cultu­rele tak’ van de Verenigde Naties, de organisatie waarin de volken zich verenigd hebben.


In juni was het vijftig jaar geleden dat de Zesdaagse Oorlog woedde in Israël. Na jaren van toenemende dreiging en spanning versloeg Israël zijn Arabische buurlanden. In één week veroverden de Israëlische soldaten veel grondgebied op Egypte, Syrië en Jordanië.

Jordanië heerste tot aan die strijd over de Oude Stad met de Westelijke Muur en het Tempelplein. Onder het bewind van Jordanië werden er synagogen in de Oude Stad verwoest en was het voor Joden verboden om te bidden op hun heiligste plek: de Klaagmuur. Dat de Israëlische soldaten in juni 1967 totaal onverwacht dáár konden bidden, was voor hen een wonder. De oude band tussen het volk Israël, de stad Jeruzalem en de Tempelberg werd weer zichtbaar!

Resolutie

Maar als het aan UNESCO ligt, bestaat die eeuwenoude band niet. Op 13 oktober 2016 werd er een resolutie aangenomen die de link tussen het Joodse volk en de Tempel­berg ontkent. De voor Joden heiligste plek wordt hierin aangeduid als Al-Haram Al-Sharif, de Arabische naam die nauw verbonden is met de Al Aqsa Moskee. Naast Arabische landen stemden ook Europese landen voor deze resolutie. Tegenstemmers waren er gelukkig ook, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Griekenland, Letland, Oekraïne en Nederland. Andere naties verenigden zich om de band tussen het volk Israël en de Tempelberg te ontkennen.

Israëls premier, Benjamin Netanyahu, reageerde furieus: ‘Zeggen dat Israël geen band heeft met de Tempelberg en de Klaagmuur is hetzelfde als beweren dat China geen band heeft met de Chinese Muur of dat Egypte niks heeft met de piramides.’ Inderdaad, zeggen dat de tempels van Machu Picchu in Peru niets met de Inca’s te maken hebben, klinkt net zo absurd. Resoluties als deze zijn ‘zonder inhoud’ (Ps. 2:1).

Hart

Het hart van de wereld is Israël. Het hart van Israël is Jeruzalem. Het hart van Jeruzalem is de tempel. Hoewel de tempel niet meer bestaat, is hij er altijd gebleven in het Jodendom. Door de eeuwen heen hebben Joden in de diaspora Pesach gevierd met de woorden: ‘Volgend jaar in Jeruzalem!’ Daarbij dachten ze niet alleen aan de stad, maar ook aan de tempel.

In Rome kun je de Boog van Titus bezoeken op het Forum Romanum. Op deze triomfboog staan onder meer Romeinse soldaten afgebeeld, terwijl zij de kost­baarste stukken van de buit met zich meevoeren, waaronder de tafel met de toonbroden, de menora (kandelaar) en de hazozra’s (trompetten) uit de tempel van Jeruzalem. Misschien moeten de mensen van UNESCO daar eens gaan kijken...

Undefined variable $auteur0 in: /home/u144425978/domains/kerkenisrael.nl/public_html/_script/_info.php op regel 12 e_vars: vars

Lieuwejan van Dalen
Verbonden jrg. 61 nr. 3 (sep. 2017)
www.kerkenisrael.nl/verbonden

verbonden