Tweestatenoplossing?
Politiek lijkt de Israëlische situatie veel op de Nederlandse. In de Knesset bestaat een meerpartijenstelsel, net als in de Haagse Tweede Kamer. Allerlei partijen laten een eigen geluid
horen. Met ruim tien partijen valt het in de Knesset niet mee om tot een vruchtbare samenwerking en besluitvorming te komen.
In juli gebeurde er iets bijzonders in de Knesset. Velen waren dezelfde mening toegedaan op een heikel punt: wat ons betreft, komt er in de toekomst geen Palestijnse staat. Dat is opmerkelijk, niet alleen vanwege de timing - er is een bloedig conflict gaande waarvoor een oplossing moet komen - maar ook vanwege Israëls bondgenoten. De internationale gemeenschap ziet namelijk een tweestatenoplossing als dé uitweg voor het conflict: naast Israël een Palestijnse staat die de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en Gaza omvat.
Verdeeld
Al voordat Hamas de terroristische aanslagen van 7 oktober (2023) pleegde, gingen er wekelijks duizenden Israëli’s de straat op om te demonstreren tegen premier Netanyahu (die verdacht wordt van corruptie), zijn coalitie en zijn beleid.
Aangaande de gijzelaars die nog steeds door Hamas in Gaza worden vastgehouden, zie je ook een diepe verdeeldheid in de Israëlische maatschappij. Sommigen willen dat de gijzelaars middels een akkoord met Hamas zo snel mogelijk thuiskomen. Anderen leggen de prioriteit bij een totale overwinning
op Hamas en willen niet onderhandelen met terroristen. Het moge duidelijk zijn dat Israël in politiek opzicht een diep verdeeld land is.
Motie
In dit verdeelde politieke landschap kwam op donderdag 18 juli jl. een motie tot stand die zegt: De Israëlische Knesset verzet zich vastberaden tegen de oprichting van een Palestijnse staat ten westen van de Jordaan.
Een Palestijnse staat in het hart van het Land van Israël zou een existentieel gevaar vormen voor de staat en de burgers van Israël
, meent de meerderheid van het parlement. Het zal niet lang duren voordat Hamas de Palestijnse staat overneemt en die verandert in een radicaal islamitische terreurbasis.
Duidelijke taal op grond van het heden én verleden. Blijkens opiniepeilingen is de steun voor Hamas onder Palestijnen inderdaad groot.
Eerder wees de Knesset het eenzijdig uitroepen van een Palestijnse staat af, op een moment dat meerdere landen die juist erkenden. In deze motie heeft de Knesset ook een Palestijnse staat als resultaat van onderhandelingen verworpen. Dat maakt een door Amerika en veel Europese landen gesteunde tweestatenoplossing voorlopig zo goed als onmogelijk.
De vraag voor alle betrokkenen blijft, bij alle politiek en retoriek, wat een realistische toekomstvisie is. Moet de focus momenteel vooral naar een levensvatbaar begin van een oplossing, met een stappenplan dat perspectief opbouwt?
drs. Lieuwejan van Dalen
Verbonden jrg. 68 nr. 3 (sep 2024)
www.kerkenisrael.nl/verbonden