Rapportage aan de generale synode van de Chr. Geref. Kerken 2024

Bezinning


Het gaat hieronder om een tussenrapportage. Deputaten willen de komende drie jaar verdergaan met dit onderwerp.


De volledige namen van deputaten vindt u onderaan het artikel.

2.4. Studieopdracht ‘Israël, land en staat’

Voor het uitvoeren van de studieopdrachten heeft een aantal deputaten zich bijzonder ingezet, in onze studiecommissie: aanvankelijk de brs. De Boer, De Bruin en Wallet; na vertrek van De Boer zijn Den Heijer en Meijer hieraan toegevoegd. Zij hebben gezorgd voor de verslaglegging van onze bezinning tot dusver.

2.4.1. Inleiding

Voor u ligt een beknopte tussenrapportage van de studieopdracht van het deputaatschap Kerk en Israël van de CGK. De GS 2019-2022 gaf de volgende opdracht mee: “Deputaten te vragen om in de komende periode zich te bezinnen op het onderwerp ‘Israël, land en staat’.” We kiezen voor een beknopte tussenrapportage omdat we ons in de afgelopen periode vooral hebben laten voeden met informatie over dit onderwerp. Dit deden we door middel van lezingen door mensen met kennis van zaken, het lezen en verslaan van relevante literatuur, en een reis naar Israël. Daarnaast hebben we onszelf op deelthema’s bezonnen door middel van Schrift­studies, die ook elke keer in het blad Verbonden gepubliceerd zijn.

Gedurende de laatste bezinningsdagen (febr. 2024) hebben we een eerste stap gezet in de eigen visievorming. Maar het is nog te vroeg om aan die bijeenkomst conclusies te verbinden. Daarom kiezen we ervoor om in een overzicht te laten zien wat we gedaan hebben en waarom. We hopen u daarmee enig inzicht te geven in ons proces van bezinnen, en de breedte die we daarin gezocht hebben.

2.4.2. Schriftstudies

In elke vergadering van het deputaatschap bespreken we een Schriftstudie van de hand van één van de deputaten over een tekst die betrekking heeft op het land Israël. Deze worden vervolgens gepubliceerd in Verbonden en zijn terug te vinden op de website www.kerkenisrael.nl. De volgende teksten werden de afgelopen vier jaar bestudeerd:

We constateren dat dat in ieder geval Matteüs 5:5 en Hebreeën 11:8-16 nog om nadere bezinning vragen.

2.4.3. Lezingen

Met diverse sprekers zijn we in gesprek gegaan over verschillende aspecten van het onderwerp ‘Israël, land en staat’.

2.4.3.1 Bijbels

2.4.3.2 Historisch

2.4.3.3 Actualiteit/Staat Israël

2.4.4 Boekbesprekingen

Deputaten hebben boeken samengevat die vervolgens op de vergadering besproken zijn. Het gaat om de volgende studies.

2.4.4.1 Bijbels/Historisch

2.4.4.2 Hedendaagse stemmen

Wim de Bruin leverde in februari 2024 een overzicht van de Nederlandse discussie over de landbelofte aan de hand van de volgende publicaties:

2.4.5 Studiereis

Van 1 tot 11 mei 2023 is een deel van de deputaten samen bestuursleden van het CIS en met andere geïnteresseerden naar Israël gegaan om in het land zelf met Joden, christenen en moslims in gesprek te gaan over het land en staat Israël. Een verslag van deze reis is als bijlage opgenomen.

We hoorden over of bezochten christelijke kibboetsen (Bethel en Nes Ammim) die elk op hun eigen manier als christenen in het land present willen zijn; we bezochten een Bijbelse tuin waar concreet iets zichtbaar was van de vegetatie en het landschap van Israël in de Bijbelse tijd. We spraken initiatieven die Joden en Arabieren, c.q. joden, christenen en moslims, met elkaar in gesprek willen brengen. We spraken Joodse rabbijnen die aangaven hoe zij de komst naar Israël als ‘thuiskomen’ ervoeren. We hoorden over de positie van Messiasbelijdende Joden in Israël en hun relatie tot het land en we kregen een rondleiding over ‘Haram al-Sharif’, ofwel de tempelberg, en in de Rotskoepel en de Al-Aksamoskee, waarin duidelijk werd hoezeer de plaatsen ook voor moslims heilige grond zijn. We passeerden ‘de Muur’ en proefden iets van het verschil in kwaliteit van leven aan beide zijden van de muur en van de frustraties aan Palestijnse zijde over de bouw van steeds meer Joodse nederzettingen en illegale outposts. We hoorden hoe Palestijnse christenen de Bijbel lezen als het om het land gaat.

Sommige programmaonderdelen konden niet doorgaan: een bustocht dwars door de Westelijke Jordaanoever, een bezoek aan Hebron en aan Sderot. Toen al was daar te veel spanning; enkele maanden later was Sderot één van de plaatsen waar Hamas binnenviel en een bloedbad aanrichtte. Graag hadden we gehoord hoe het is om op loopafstand van de Gazastrook te wonen; maar dat zo’n bezoek niet door kan gaan, zegt ook iets over hoezeer onze studieopdracht betrokken is op een ruwe, onrustige actualiteit.

2.4.6 Hoe verder

We hebben ons dus breed laten informeren over het thema ‘Israël: land en staat’ en voeren met elkaar het gesprek over welke christelijke visie(s) daarop recht doen aan Schrift en belijdenis, recht doen aan de ervaringen en de geschiedenis van het Joodse volk waarmee wij ons als kerk verbonden weten, alsook aan de ervaringen van onze Palestijnse geloofsgenoten in Israël, kortom: aan de complexe hedendaagse situatie. Dat gesprek zetten we graag voort om te komen tot een gebalanceerd rapport dat de kerken kan dienen met wegwijzers in dit beladen en toch ook heel mooie onderwerp.


Genoemde deputaten:

  • dr. C.P. (Pieter) de Boer
  • ds. A. (Aart) Brons
  • drs. W. (Wim) de Bruin
  • drs. L. (Lieuwejan) van Dalen
  • drs. A.D. (Arjan) Fokkema
  • dr. A.J. (Arco) den Heijer
  • drs. A. (Albert) Hoekman
  • drs. F.H. (Frank) Meijer
  • drs. G.J. (Geert Jelle) Post
  • ds. M.W. (Rien) Vrijhof
  • dr. B.T. (Bart) Wallet
  • ds. A.C. (Ton) van der Wekken